Rastlina púšte – Aloe vera

Aloe vera (známa pod botanickým názvom ako Aloe barbadensis – aloa barbadoská, alebo Curacao aloe), ľudovo nazývaná tiež aloa pravá, prežíva v posledných rokoch renesanciu, nielen z hľadiska pestovania, ale aj v rámci využitia extraktov v doplnkoch výživy, dermatológii a kozmetike. Je sukulentnou, viacročnou rastlinou, s prízemnou ružicou tučných, v priemere 30 až 60 cm…

Poznajme niektoré účinky rastlinných olejov

Rastlinné oleje okrem použitia v potravinárstve a vo výžive majú význam i v prevencii a v terapii rôznych ochorení a v kozmetike. Dôležité je poznanie ich zloženia a možností ich správneho použitia. Podmienkou sú stabilné, bioviužitelné rastlinné oleje používané tak v potravinárstve, v doplnkoch výživy, vo funkčných potravinách alebo ako zložky nutraceutík. Podľa stupňa svojej…

Mnohostranné použitie kyseliny hyalurónovej

Z dvoch stavebných jednotiek z kyseliny glukurónovej a N-acetylglukozamínu vzniká mukopolysacharid – kyselina hyalurónová, prvýkrát izolovaná v r. 1934 z hovädzích očí. Až neskôr sa dokázalo, že tento biopolymér má kľúčovú úlohu pre štruktúru a funkciu očí, kože a kĺbov. Prvými „pacientami“ pri ktorých sa táto kyselina s úspechom používala boli závodné kone s bolesťami…

Olivový olej, stredomorská strava, prevencia ochorení a dermatologická starostlivosť

Stravovacie návyky zamerané na predchádzanie onkologických a kardiovaskulárnych ochorení, ktoré sú charakteristické zvýšenou spotrebou potravín, ktoré obsahujú také látky, o ktorých je známe, že majú protektívne (ochranné) účinky na ľudský organizmus. O stredomorských stravovacích návykoch je známe, že majú priaznivé účinky na zloženie tukov v krvi, ochraňujú pred oxidačným stresom a vznikom zhubných nádorov. Stredomorská…

Čo vieme a nevieme o čajovníkovom oleji – Tee trea oil

Rastlina známa pod latinským názvom Melaleuca alternifolia (Tea tree) je stálezelený ker rastúci v Austrálii a Ázii. Pôvodní obyvatelia Austrálie už v minulosti využívali listy tohto druhu pri kožných infekciách a na rezné rany alebo si z nich pripravovali nápoj. Čerstvé listy poskytujú po destilácii v priemere 2-14% silice označovanej ako tea tree oil, ktorá…