Čo vieme a nevieme o čajovníkovom oleji – Tee trea oil

Rastlina známa pod latinským názvom Melaleuca alternifolia (Tea tree) je stálezelený ker rastúci v Austrálii a Ázii. Pôvodní obyvatelia Austrálie už v minulosti využívali listy tohto druhu pri kožných infekciách a na rezné rany alebo si z nich pripravovali nápoj.

Čerstvé listy poskytujú po destilácii v priemere 2-14% silice označovanej ako tea tree oil, ktorá je známa pod názvom čajovníkový olej, ktorý je zmesou až do 50 obsahových látok, z ktorých sú hlavné α-terpinen, γ-terpinen, p-cymén, limonén, 1-terpinén-4-ol alebo 1, 8-cineol. Posledná obsahová látka je významná pre štandardizovanie tejto silice pre terapeutické použitie v dermatológii ale aj v kozmetike v prípravkoch starostlivosti o pleť, ale aj pokožku celého tela.

Silica je jedným z najúčinnješích prírodných antiseptických látok s antibakteriálnym a antifungálnym účinkom, vrátane tých kmeňov na ktoré sú rezistentné niektoré antibiotiká (napr. Staphylococcus). Široké spektrum vonkajšieho využitia tejto silice je známe z mnohých prípravkov v dermatológii, stomatológii, gynekológii i v kozmetike.

 

Farmakologický výskum posledných rokov ukázal, že silica tohto druhu má antifungálnu aktivitu na niektoré kmene kvasiniek a dermatofytov (kmene Candia. albicans a na dermatofyty akými sú Epidermophyton floccosum, Trichophyton rubrum) a na plesne druhov Penicillium notatum a Aspergillus niger.

Antivírusová aktivita australského čajovníkového oleja sa študovala na kultúrach herpes simplex vírus typu 1 a typu 2 (HSV-1 a HSV-2) v in vitro teste. . Účinné antivírusové zložky oboch silíc nie sú ešte ani dnes dostatočne známe, ale použitie celkového oleja pri herpese je priaznivé pre ďalší výskum v tejto oblasti. Antivírusová aktivita sa vysvetľuje možnou interakciou účinných zložiek s glykoproteínmi bunkovej steny vírusu.

Čajovníkový olej používaný v kozmetike je získavaný z rastlín rastúcich v buši a podľa austrálskych noriem musí obsahovať konštantný obsah základných zložiek cineolu a terpinén-4-olu. Je potrebné používať iba originálny olej, so zaručeným obsahom účinných látok vo všetkých prípravkoch, ktoré odpovedajú požiadavkách účinnosti a bezpečnosti.

Čistý čajovníkový olej je dobré mať v lekárničke ako prostriedok širokého použitia, pri správnom dávkovaní alebo v zriedenom pomere 1:250 kedy je ešte stále účinný.

Indikáciami je ošetrovanie hnisajúcej pokožky, ošetrovanie vyrážok, vriedkov, drobných popálenín, poranení, preležanín, hnisaní vo vlasovej časti hlavy, ale aj rôznych dermatitíd. Podstatne znižuje svrbenie na koži. V tomto smere sú doporučované podľa potreby tiež tekuté alebo tabuľkové mydlo alebo telové mlieko, krém na ruky a nohy.

Je potrebné ale myslieť na opatrnosť pri používaní na pleť a vyhýbať sa oblastiam okolo očí a pri precitlivelej pokožke používať len olej zriedený.

Na odstraňovanie lupín, regeneráciu vlasovej pokožky je doporučovaný šampón, ktorý sa jemne vmasíruje a vždy dôkladne opláchne.

Ale aj intímna starostlivosť s dobrou znášanlivosťou ktorá zabezpečuje prirodzenú mikrobiálnu flóru a hladinu požadovanej vlhkosti v pošve a výrazne znižuje pôsobenie baktérií, plesní je založená na používaní vaginálného gélu s čajovníkovým olejom (Femigel, s 2%-ným čajovníkovým olejom).

V kozmetike ale aj v dermatológii možno hovoriť o používaní výživového pleťového krému ktorý okrem čajovníkového oleja obsahuje vitamín A a E, extrakt z Aloe vera a jojóbový olej. Aj jemný pleťový pilling s obsahom týchto účinných látok odstraňuje nečistoty, zanecháva pokožku hladkú a čistú, alebo pleťová maska pre každú pleť ktorá okrem čajovníkového oleja obsahuje porcelánovú hlinu s minerálnými látkami, levandulový olej a vitamíny A a E. Hlboko čistí pokožku a hydratuje. Je potrebné však pokožku ošetrovať viackrát denne.

Klinické použitie

Akné

Klinická štúdia s externým podávaním 5% čajovníkového oleja v terapii akné poukázala na rovnaký účinok v porovnaní s benzoylperoxidom ale s menším výskytom vedľajších účinkov (pruritus, vysušovanie kože). Tea tree oil gél sa aplikuje 2 x denne. Odporúčané riedenie čajovníkového oleja pre liečbu akné je 5-15%.

Problémy s nohami

Tinea pedis (Athlete´s foot). Dvojitá slepá štúdia s krémom, ktorý obsahuje 10% tea tree oil dokázala účinnosť pri symptómoch spojených s hubovými ochoreniami nôh. Vo forme krému s 5% tea tree oil sa ukázal spoľahlivý účinok pri onychomykóze. Aplikácia 10% krému s čajovníkovým olejom podstatne redukuje symptómy athlete´s foot.

Infekcie nechtov a prstov nôh

100% tea tree oil sa v prípade onychomykóz aplikuje 2 x denne. V kombinácii s čistiacim gélom eliminuje plesňové ochorenia rúk a nôh, zároveň hydratuje suchú a popraskanú pokožku.

Vaginálne infekcie

Zriedený čajovníkový olej (40% alebo ešte v nižšej koncentrácii) sa môže použiť pri vaginálnych výplachoch s veľkou opatrnosťou, prípadne v 2-5%-nej koncentrácii s kokosovým olejom vo forme čapíkov podávaných 2 x denne po dobu 1 týždňa. Aj vaginálny gél s 2%-ným obsahom tohto oleja (dovozca Australian Bodycare) sa dobre osvedčil pri liečbe zápalov vyvolaných kvasinkami rodu Candida v ambulantnej terapii u pacientiek, kedy došlo k ústupu subjektívnych ťažkostí.

Herpetické infekcie

Početné prípravky na ošetrenie pokožky celého tela ako sú pleťová voda, rúž, krém, balzam, pomáda na pery s obsahom čajovníkového oleja majú dokázané antivírusové účinky a môžu herpetické infekcie pozitívne ovplyvniť.

Lokálna liečba bolesti

Masť, krém, tinktúra alebo prísada do kúpeľa s čajovníkovým olejom sa používa pri liečbe bolesti svalov, kĺbov alebo mäkkých častí. Zvyšuje prekrvenie, dodáva pocit lokálneho tepla na postihnutom mieste, mierne pálenie a svrbenie na koži, pričom pocit bolesti ustupuje.

Sú známe aj ďalšie indikácie lokálneho použitia pri zápaloch horných dýchacích ciest (naparovanie).

Ako sa používa?

Komerčný čajovníkový olej (tea tree oil) v 70-100% koncentrácii sa môže aplikovať priemerne 2 x denne na postihnutú oblasť na koži a nechtoch. Pre externé použitie na terapiu akné sa silica používa v riedení 5-15%. Koncentrácie do 40% sa používajú s extrémnou opatrnosťou pre vaginálne výplachy. Nie viac ako 5%-ná koncentrácia sa doporučuje pre použitie v ústnej dutine. V oblasti okolo očí môže vyvolať slzenie. V prípade použitia na precitlivelú pokožku sa používa silica s nižšou koncentráciou. Rany po ošetrení nie je potrebné prelepovať, na prekrytie sa odporúča použiť vrstvu sterilnej gázy.

Vedľajšie účinky

Na začiatku použitia je potrebné aplikovať len veľmi malé množstvo v nízkom riedení a vyčkať niekoľko dní na reakciu. . Silicu v odpovedajúcom riedení pri použití v ústnej dutine nikdy neprehltnúť, vnútorné použitie môže vyvolať nervové poškodenie v závislosti na dávke.

Niektoré rastlinné extrakty používané v dermatológii i v kozmetike majú dokázané senzitívne účinky, ktoré sa môžu prejaviť u precitlivelých osôb. K ním možno okrem čajovníkového oleja zaradiť aj extrakty z arniky, rumančeka kamilkového, citrusové extrakty, ale aj extrakty z Aloe vera, lavanduly, rebríčka obyčajného či mäty piepornej. Tieto účinky sú odvodené od prítomnosti silice, ktorá obsahuje látky typu sesquiterpénov alebo terpénov.

Sú v literatúre už popísané a hovoria o tom i praktické skúsenosti lekárov rôzne formy výskytu fytofotodermatitíd vrátane iritačnej dermatitídy, fototoxickej a fotoalergickej dermatitídy, alergickej dermatitídy alebo kontaktnej dermatitídy.

Preto aj pri použití prípravkov s čajovníkovým olejom možno v ojedinelých prípadoch počítať s výskytom niektorej formy fytofotodermatitídy a upozorniť na to.

Záver

Tea tree oil (čajovníkový olej) je možnosťou terapeutického i preventívného antiseptického použitia v dermatológii i kozmetike. Pre antiseptické účinky na všetky typy pleti pri pravidelnom používaní celého radu prípravkov v rôznych formách pre starostlivosť o pleť, o pokožku, nohy a vlasy.

Podrobnejšie informácie možno získať v lekárni alebo priamo u výrobcu na základe informačného materiálu.

 

Doc. RNDr. Košťálová Daniela, CSc.