Poznajme niektoré účinky rastlinných olejov

Rastlinné oleje okrem použitia v potravinárstve a vo výžive majú význam i v prevencii a v terapii rôznych ochorení a v kozmetike. Dôležité je poznanie ich zloženia a možností ich správneho použitia. Podmienkou sú stabilné, bioviužitelné rastlinné oleje používané tak v potravinárstve, v doplnkoch výživy, vo funkčných potravinách alebo ako zložky nutraceutík. Podľa stupňa svojej nasýtenosti (počtu dvojných väzieb medzi atómami uhlíka) sa mastné kyseliny prítomné v rastlinných olejoch rozdelené na nasýtené (nemajú dvojné väzby) a nenasýtené mastné kyseliny.

Ak má mastná kyselina len jednu dvojnú väzbu v molekule označuje sa ako mononenasýtená mastná kyselina (napr. kyselina olejová v olivovom oleji, kde je hlavnou obsahovou látkou), keď je prítomných viac nenasýtených dvojných väzieb, označuje sa ako polynenasýtená mastná kyselina.

Nepostrádateľné pre náš organizmus sú rastlinné oleje s obsahom nenasýtených mastných kyselín.

Žiaden výrobok v kozmetike, či liečivo v dermatológii nemôže koži vlhkosť resp. zloženie lipidov úplne nahradiť. Je preto dôležitá sústavná starostlivosť, aby sa udržal dobrý stav kože, jej pružnosť i vlhkosť. Chybná starostlivosť alebo aj príliš „vysoká starostlivosť“ môžu byť toho dôkazom. Kozmetické výrobky na báze syntetických alebo minerálnych olejov, môžu niekedy zhoršovať látkový metabolizmus buniek kože, môžu byť príčinou alergie na slnko, koža môže svrbieť alebo dokonca byť zapálená, nevynímajúc v ojedinelých prípadoch aj niektoré rastlinné oleje (resp. jednu obsahovú látku v rastlinnom oleji), ktorá môže vyvolať alergické reakcie.

Koža musí vedieť každú účinnú látku metabolizovať a o čo je pre organizmus cudzejšia o to ťažšie sa dokáže s tým vyporiadať.

V protiklade nasýtených mastných kyselín sú nenasýtené mastné kyseliny prítomné v rastlinných olejoch označované ako omega-3 (odvodené od kyseliny alfa-linolénovej) a omega-6 mastné kyseliny (MK) (odvodené od kyseliny linolovej), ktoré si organizmus nedokáže sám syntetizovať a nie sú zameniteľné. Sú stavebnými látkami všetkých bunkových membrán a tým sú nepostrádateľné (esenciálne) pre rast, regeneráciu a funkcie buniek. Okrem toho sú tieto kyseliny základné látky pre syntézu látok nazývaných. eikozanoidy, mnohých tkanivových hormónov, ktoré regulujú funkcie buniek a procesy látkového metabolizmu (imunitný systém, nervový systém, zápalovú reakciu i zrážanie krvi, metabolizmus v koži, udržiavanie vlhkosti a iné funkcie). Musia byť preto organizmu dodávané z vonkajších zdrojov.

Obidve skupiny predstavujú „funkčnú jednotu“, rovnako potrebnú, ktorá pozitívne vplýva na naše zdravie.

Omega-3 MK v dostatočnej koncentrácii znižujú v organizme zrážanie krvi, majú vplyv na krvný tlak, ochraňujú cievnu stenu, majú pozitívne účinky na zloženie tukov v v krvi, na normalizovanie zloženia a funkcií prirodzenej bariérovej funkcie kože a na zníženie náchylnosti kože k vzniku zápalovej reakcie. Znižujú tiež tvorbu nežiadúcich eikozanoidov, ktoré vznikajú z kyseliny arachidónovej a zúčastňujú sa na zápalovej reakcii. Zvyšujú funkcie imunitného systému, pozitívne pôsobia pri ochoreniach akými sú reumatizmus, psoriáza, atopická dermatitída, črevné ochorenia, poruchy metabolizmu tukov alebo rôzne poranenia, ľahšie popáleniny alebo pri alergickej reakcie. Aj doplnková liečba pri žlčníkových a pečeňových ochoreniach alebo pri chronickej pankreatitíde môže priniesť pozitívne výsledky.

Z rastlinných zdrojov bohatých na omega-3 MK, ku ktorým patrí kyselina alfa-linolénová je známy ľanový olej, kde už 1 čajová lyžička denne odpovedá odporúčanej dávke tejto kyseliny, okrem toho okrem iných látok obsahuje dôležitú mononenasýtenú MK – kyselinu olejovú. Z ostatných rastlinných olejov s vyšším obsahom omega-3 MK je potrebné spomenúť olej z pšeničných klíčkov, ktorý obsahuje okrem nenasýtených mastných kyselín aj lecitín a vitamín E. Olej z orecha kráľovského obsahuje okrem omega-6 MK a omega-3 MK vysoký obsah prírodných tokoferolov (súborne označovaných vitamínu E), vitamínov B skupiny, C vitamín, ale aj železo a mangán. Rovnováha medzi príjmom omega-6 a omega-3 MK sa považuje za dôležitejšiu ako hladina príjmu jednotlivých mastných kyselín.

Olej z pestreca mariánskeho sa používa podobne ako iné rastlinné oleja aj vnútorne ako doplnok výživy, stimuluje funkciu pečeňovej bunky a ochraňuje pečeň pred toxickým poškodením.

K menej známym rastlinným olejom u nás patrí lopúchový olej, cédrový olej sibírsky alebo amarantový olej. Z koreňov lopúcha získaný olej špeciálnou technológiou obsahuje komplex biologicky účinných látok – hlavne inulín, rastlinné fytosteroly ako je beta-sitosterol, stigmasterol, horčiny, prírodné deriváty vitamínu E, triesloviny a silice. Používa sa napr. pri rôznych dermatózach, akné, psoriáze, pri popáleninách, pri reumatizme, na stimuláciu rastu vlasov a v kozmetike proti vráskam a starnutiu kože.

Cédrový olej sibírsky je doporučovaný ako doplnok výživy. Obsahuje komplex účinných látok, hlavne proteínov, lipidov, vitamínov (hlavne E vitamínu), stopových prvkov a tiež omega- 6 MK. Pôsobí pozitívne na imunitný systém a zvyšuje odolnosť organizmu.

Málo známy amarantový olej zo semien láskavca je známy vysokým obsahom triterpénu skvalénu, ktorý je identický so skvalénom prítomným v koži. Je dôležitou zložkou fyziologických tukov kože, má význam pri regenerácii ochrannej kožnej bariéry a pri suchej koži. Práve skvalén, ktorého obsah v koži podobne ako nenasýtených mastných kyselín s pribúdajúcim vekom ubúda, je schopný absorbovať UV žiarenie a vychytávať škodlivé kyslíkové radikály. Olej obsahuje aj prírodný vitamín E a kyselinu linolovú (omega-6 MK), dôležité proteíny (bielkoviny), čím sa zložením približuje látkam prítomným v bunkách kože. Pri vonkajšom použití v kozmetike, kde sa v súčasnosti začína používať, napomáha normalizovať stratu vlhkosti, obnovuje zloženie i funkcie poškodenej bariérovej funkcie kože, ochraňuje bunky kože pred pôsobením UV žiarenia a škodlivým vplyvom životného prostredia.

V dennej starostlivosti o menšie plochy tela, napr. na tvár a ruky sa už dnes používajú krémy s lipofilnými zložkami, v ktorých jednou zložkou je aj čistý izolovaný skvalén.

Aj vnútorne podávaný tento olej má význam pri ochoreniach žalúdka, črevného systému, ako podporná liečba zvonka i vnútorne pri psoriáze, ekzémoch, atopickej dermatitíde a na ľahšie popáleniny. Dokonca aj kvalitný olivový olej obsahuje nižší obsah skvalénu než amarantový olej.

Rastlinné oleje ktoré sú zmesou nasýtených (kyselina steárová, palmitová) i nenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6 rady, obsahujú aj ďalšie dôležité prírodné látky (v závislosti od spôsobu získavania a spracovania ), hlavne vitamíny, minerálne látky a rastlinné steroly (fytosteroly), ale aj dôležité proteíny (s vlastnosťami niektorých enzýmov) a amínokyseliny. Komplex týchto účinných látok zasahuje do látkového metabolizmu buniek, stabilizuje bunkové membrány v organizme i v koži.

Vonkajším prostredím, stresom alebo ochoreniami je prítomnosť tak nasýtených i nenasýtených mastných kyselín často znížená a preto ich prítomnosť vo forme výživy, doplnkov výživy a v kozmetických výrobkoch je nevyhnutná.

Rastlinné oleje sú doporučované v profylaktickej starostlivosti tak na vonkajšie i vnútorné použitie i v sprievodnej starostlivosti pri liečbe mnohých ochorení vrátane kožných, spojených so suchou kožou alebo so starnutím.

Je dôležité aby boli kožou dobre tolerované, mali dobré hydratačné vlastnosti, zlepšovali elasticitu a hladkosť kože a znižovali náchylnosť k zápalovej reakcii.