Histamínová intolerancia

Histamínová intolerancia

Trpíte nevysvetliteľnými bolesťami hlavy, alebo pociťujete úzkosť? Mávate nepravidelnú bolestivú menštruáciu? Stáva sa, že po vypití červeného vína vám sčervenie tvár? Pozorujete svrbenie jazyka alebo nádchu po konzumácii paradajok, avokáda či banánov? Pokiaľ ste odpovedali áno na niektorú z otázok, môžete mať histamínovú intoleranciu.

Čo je histamín?

Hoci sa histamín u väčšiny ľudí spája s alergickou reakciou, na ktorej priebehu sa významnou mierou podieľa, je to látka nevyhnutná pre fungovanie organizmu. Histamín je chemickým mediátorom, ktorý plní dôležité regulačné úlohy v nervovom, gastrointestinálnom a imunitnom systéme. Spolu s katecholamínmi (adrenalínom, noradrenalínom, dopamínom), sérotonínom či tyramínom patrí medzi tzv. biogénne amíny, ktoré sa uplatňujú pri prenose signálov (neurotransmitery). Histamín sa podieľa na kontrole cyklu spánku a bdenia, ovplyvňuje pozornosť, schopnosť učiť sa a pamätať si. Je dôležitý v procese embriogenézy, hematopoézy, má význam pri regenerácii a hojení tkanív.

Účinok histamínu je zabezpečený prostredníctvom histamínových receptorov. V súčasnosti sú známe štyri typy histamínových receptorov. H1 receptory sú prítomné najmä v cievach, dýchacích cestách, hladkej svalovine a v centrálnom nervovom systéme. Ichaktivácia je zodpovedná za rozšírenie a zvýšenú priepustnosť ciev, čo vedie k tvorbe opuchov. Stimulácia nervových zakončení má za následok svrbenie kože a slizníc. Z ďalších prejavov to môže byť bronchospazmus, zvýšená tvorba hlienu, zrýchlená činnosť srdca, pokles tlaku, začervenanie a bolesť hlavy. H2 receptory sú prítomné v žalúdočnej sliznici, maternici a v srdci a sú zodpovedné za zvýšenú sekréciu žalúdočných štiav a žalúdočnej kyseliny, ako aj za zvýšenú sekréciu hlienu v dýchacích cestách. H3 receptory sú prítomné takmer výlučne v mozgu a ovplyvňujú uvoľňovanie neuromediátorov. H4 receptor bol objavený ako posledný a je predpoklad, že sa podieľa na regulácii imunitných procesov a ovplyvňuje svrbenie.

Biogénne amíny, vrátane histamínu, si organizmus syntetizuje sám, ale môžu sa do organizmu dostávať aj z vonkajšieho prostredia – potravou. Obsah histamínu, ako aj ďalších biogénnych amínov sa v potrave zvyšuje pri skladovaní a zretí. Histamín vzniká dekarboxyláciou histidínu. Za jeho odbúravanie sú zodpovedné enzýmy: N-metyltransferáza, ktorá odbúrava najmä histamín endogénneho pôvodu, väčšinou ešte vnútri bunky pred jeho vyplavením do krvného obehu, a diaminooxidáza (DAO) odbúravajúca najmä histamín exogénneho pôvodu, a to v čreve alebo v krvnom obehu.

Histamínová intolerancia

Histamínová intolerancia (HIT) je stav, keď sa v dôsledku zvýšenej hladiny histamínu, ktorá je následkom nepomeru medzi jeho prísunom a odbúravaním, prejavujú niektoré z jeho účinkov. Nejde teda o alergické ochorenie, ktoré by bolo vyvolané imunologickými mechanizmami. Príčinou vzniku prejavov typických pre HIT môže byť vyšší príjem histamínu alebo iných biogénnych amínov v potrave, prípadne látky, ktoré vyvolávajú priame uvoľnenie endogénneho histamínu bez alergickej reakcie, tzv. histaminoliberátory. Z ďalších príčin to môže byť porucha enzýmov zodpovedných za odbúravanie histamínu, v dôsledku nedostatočnej tvorby alebo zníženej funkcie napr. pri zápalových ochoreniach čreva, či prítomnosť látok blokujúcich funkciu enzýmu. Na vzniku prejavov HIT sa môžu podieľať aj látky, ktoré zvyšujú črevnú priepustnosť.

Príkladom potravín bohatých na histamín sú zrelé syry, ryby (tuniak) a plody mora, konzervované potraviny, kyslá kapusta, alkoholické nápoje, rajčiny alebo avokádo. V tom istom druhu potraviny môže obsah histamínu veľmi kolísať. V čerstvých potravinách je ho menej, naopak, s dĺžkou skladovania jeho obsah narastá. Množstvo histamínu stúpa aj fermentačnou činnosťou mikroorganizmov prítomných v potravinách. Za tzv. „nízko-histamínové“ jedlá považujeme potraviny s obsahom histamínu nižším ako 1 mg/kg. Medzi potraviny obsahujúce väčšie množstvo iných biogénnych amínov patrí napr. ananás, banán, hruška, oriešky. Ich odbúravanie zabezpečuje rovnako enzým diaminooxidáza. V prípade, že sa jej kapacita vyčerpáva na odbúravanie biogénnych amínov, ostáva nedostatočná kapacita na odbúravanie histamínu. Medzi histaminoliberátory, ktoré majú schopnosť uvoľňovať endogénny histamín z buniek, patrí alkohol, jahody, vlašské a kešu orechy, plody mora, citrusy, rajčiny, kečup, ale aj niektoré lieky. Medzi látky blokujúce funkciu DAO patrí alkohol a niektoré lieky. K zvýšeniu črevnej permeability a zvýšenému prestupu histamínu cez črevnú stenu vedie napr. alkohol a štipľavé korenie.

Klinický obraz

Prejavy sa väčšinou vyskytujú v súvislosti s príjmom potravy, ale môžu mať aj chronický priebeh, keď nemusí byť jasná príčinná súvislosť s konzumáciou potravy. Prejavy môžu byť na rôznych orgánoch a orgánových systémoch. Jednotlivé symptómy môžu, ale nemusia byť prítomné, môžu sa rôzne kombinovať za vzniku pestrej palety symptómov.

Tráviaci trakt: hnačky, bolesti, kŕče, nadúvanie, nevoľnosť, pocit na vracanie, vracanie.

Kardiovaskulárny systém: tachykardia, búšenie srdca, palpitácie, pokles tlaku, ktorý môže byť sprevádzaný následným zvýšením tlaku v dôsledku vyplavenia katecholamínov.

Koža a sliznice: začervenanie, svrbenie, urtikária, konjunktivitída, opuchy viečok, edémy.

Respiračný systém: upchatý nos, nádcha, kýchanie, obštrukcia a zúženie dýchacích ciest, astma.

Nervový systém: bolesti hlavy, migréna, vertigo, nepokoj, úzkosť, podráždenosť, únava.

Hormonálny systém: nepravidelná bolestivá menštruácia.

Diagnostika

Základným pilierom diagnostiky aj v dnešných moderných časoch ostáva podrobná anamnéza a fyzikálne vyšetrenie, v tomto prípade zamerané na symptómy ochorenia a ich súvislosť s konzumáciou inkriminovaných potravín. V diferenciálnej diagnostike je nevyhnutné vylúčiť iné ochorenia, ako je alergia (nezabúdať na možnú skríženú potravinovú alergiu pri respiračnej alergii), iné intolerancie (laktózovú), autoimunitné ochorenia, cukrovku, celiakiu, ochorenia mastocytov. Pamätať, že prítomnosť ďalšieho ochorenia nevylučuje súčasný výskyt HIT.

Z laboratórnych metód sa v diagnostike HIT využíva vyšetrenie množstva a aktivity diaminoxidázy, ktoré sa robí z venózneho odberu krvi. Množstvo aj aktivita enzýmu sa udáva v jednotkách U/ml a v oboch prípadoch hodnota nad 10 U/ml vedie k predpokladu, že pacient nemá HIT, naopak, hodnota pod 3 U/ml s vysokou pravdepodobnosťou podporuje diagnózu HIT. Hodnoty medzi 3 – 10 U/ml, sú hraničné, HIT je pravdepodobná, ale nie úplne istá. V prípade zistenia hraničných hodnôt je vhodné vyšetrenie opakovať, prípadne voliť eliminačno-expozičný alebo terapeutický test.

V prípade eliminačného testu je pacientovi odporučená „nízkohistamínová diéta“ = diéta s vylúčením potravín, ktoré obsahujú vyššie množstvo histamínu, prípadne iných biogénnych amínov, ako aj potravín, ktoré vedú k uvoľneniu vlastného histamínu. Prípadné zlepšenie stavu podporuje diagnózu HIT. Diagnózu podporuje aj zhoršenie nálezu po následnej konzumácii potravín s vysokým obsahom histamínu.

Terapeutický test spočíva v podaní Daosinu (výživového doplnku obsahujúceho DAO). Ak podanie Daosinu zabráni prejavom HIT, alebo vedie k ich zlepšeniu, s vysokou pravdepodobnosťou ide o HIT.

Prevencia

Ako predchádzať prejavom HIT? Základom je konzumácia potravín s nízkym obsahom histamínu a iných biogénnych amínov, ako aj obmedzenie potravín, ktoré vedú k vyplaveniu vlastného histamínu alebo znižujú účinok DAO, tzv. „nízkohistamínová diéta“ (pozri nižšie). Celkovo je u pacientov trpiacich HIT vhodnejšie konzumovať čerstvé potraviny, vyhýbať sa konzumácii prihrievaného jedla. Množstvo histamínu a iných biogénnych amínov stúpa v dlhšie skladovaných potravinách, ako aj pri procese ušľachtilého zrenia (kyslá kapusta, kyslomliečne výrobky a syry, kvasené nápoje ako pivo, sekt). Je nutné vyvarovať sa konzumácie mäsa a mäsových výrobkov z konzervy.

Dodržiavanie nízkohistamínovej diéty môže byť problematické pri stravovaní mimo domu (reštaurácie, prevádzky rýchleho občerstvenia, jedálne na pracoviskách a v školách). V takýchto prípadoch môže pomôcť už spomínaný Daosin, výživový doplnok obsahujúci extrakt bravčovej bielkoviny s prírodným enzýmom DAO. Užitie kapsuly Daosinu pred jedlom zvýši hladinu enzýmu DAO v tenkom čreve. Daosin je účinný iba v prípade, ak sa podá 15-30 min. pred jedlom. Vzhľadom na jeho veľkú molekulovú hmotnosť sa nevstrebáva do krvného riečiska, pôsobí lokálne v tenkom čreve a napomáha rozkladu histamínu prijatého potravou.

Antihistaminiká sa viažu na histamínové receptory, bránia tak naviazaniu histamínu a následne jeho nepríjemným prejavom. Kromoglykáty znižujú črevnú permeabilitu a absorpciu alergénov, zvyčajne sú účinné iba vo vyšších dávkach. Vitamíny B (najmä B6) a C zvyšujú aktivitu DAO a znižujú tvorbu endogénneho histamínu.

Daosin v kombinácii s antihistaminikami má význam v prípade konzumácie potravín s vysokým obsahom histamínu, alebo iných biogénnych amínov. V prípade potravín, ktoré uvoľňujú endogénny histamín, je Daosin neúčinný, v terapii sú vhodnejšie antihistaminiká v kombinácii s kromoglykátmi. Daosin je neúčinný aj v prípade potravín, ktoré blokujú funkciu DAO. V tomto prípade sú opäť vhodnejšie antihistaminiká.

Nízkohistamínová diéta

VO VŠEOBECNOSTI:

  • vylúčiť: produkty vznikajúce fermentáciou, kvasením a zrením (potraviny s alkoholom, octom, kvasnicami, baktériami), konzervy, polotovary, opakovane prihrievané jedlá;
  • vhodná alternatíva: čerstvé alebo minimálne upravované potraviny, mrazené potraviny (následne rýchlo rozmrazené).

MÄSO, VAJCIA

  • vylúčiť: mäsové konzervy, údené, marinované a sušené mäso, salámy, šunky, divinu, vnútornosti, vaječný bielok;
  • vhodná alternatíva: čerstvé mäso (nekorenené, nemarinované, doma pripravené), vaječný žĺtok.

RYBY, MORSKÉ ŽIVOČÍCHY

  • vylúčiť: rybie konzervy, marinované, solené, sušené alebo v octe naložené ryby a morské živočíchy, tuniaka, makrely, slede, sardinky, sardely, mušle, raky, kraby, krevety;
  • vhodná alternatíva: čerstvo vylovené alebo hlboko mrazené ryby (rýchlo rozmrazené), treska, pstruh.

MLIEČNE PRODUKTY:

  • vylúčiť: tvrdé syry, mäkké syry, plesnivé syry;
  • vhodná alternatíva: čerstvý syr (mozzarella, tvaroh), čerstvé mlieko, smotana (nie kyslá smotana), ryžové mlieko.

OBILNINY, PEČIVO

  • vylúčiť: pečivo obsahujúce kvasnice, pšeničné produkty (vhodné len v malých množstvách);
  • vhodná alternatíva: ryža, zemiaky, kukurica (nie v konzerve), proso, ovos. V malom množstve múka, cestoviny, pečivo bez kvasníc.

ZELENINA

  • vylúčiť: kyslú kapustu, špenát, paradajky (vrátane kečupu a paradajkovej šťavy), avokádo, baklažán, strukoviny (šošovicu, fazuľu, sóju);
  • vhodná alternatíva: ostatné druhy zeleniny.

OVOCIE

  • vylúčiť: jahody, maliny, citrusové plody, banány, ananás, kivi, hrušky, papáju, orechy a oriešky;
  • vhodná alternatíva: ostatné druhy ovocia ako jablká, slivky, marhule, melóny, mango, hurmikaki, čerešne.

KORENIE, DOCHUCOVADLÁ

  • vylúčiť: kvasnice, prípravky obsahujúce glutamát, ocot (predovšetkým vínny ocot), sóju, sójové produkty (tofu, sójové mlieko, sójovú omáčku), čierne korenie, čili, karí, horčicu;
  • vhodná alternatíva: cesnak, cibuľa, pór, kuchynská soľ, mletá červená paprika, zemiakový škrob.

SLADKOSTI

  • vylúčiť: kakao, čokoládu.

HIT a užívanie liekov

Niektoré lieky fungujú ako histaminoliberátory, iné môžu blokovať priamo funkciu DAO, alebo môžu blokovať účinok vitamínu B6, ktorý je dôležitý pre aktivitu DAO. U pacientov s diagnózou HIT je nevyhnutné posúdiť užívanie takýchto liekov, prípadne zvážiť ich náhradu za iné, z hľadiska HIT vyhovujúcejšie lieky. Vynechanie alebo zámena liekov patrí do rúk lekára, nikdy by o nich nemal pacient rozhodovať sám.

Medzi lieky pôsobiace ako histaminoliberátory patria napr. niektoré analgetiká (morfín, acylpyrín), antihypertenzíva (verapamil), cyklofosfamid, jódové kontrastné látky, lokálne a celkové anestetiká. Lieky blokujúce účinky DAO sú napr. niektoré aniarytmiká (propafenon), antibiotiká (cefalosporínové, klavulanát, doxycyklín), antidepresíva (diazepam, inhibítory monoaminooxidázy), diuretiká (furosemid), myorelaxanciá.

HIT patrí medzi potravinové intolerancie. Nejde o alergické ochorenie, ktoré je typicky sprostredkované imunologickými mechanizmami. HIT vzniká v dôsledku nepomeru medzi prísunom a odbúravaním histamínu a príčiny tohto nepomeru môžu byť získané alebo vrodené. HIT postihuje asi 3 % stredoeurópskej populácie a častejšie sa vyskytuje u žien. Základom liečby je prevencia v zmysle konzumovania potravín s nízkym obsahom histamínu a ďalších biogénnych amínov, doplnenie chýbajúceho enzýmu dôležitého pre odbúravanie histamínu, nápomocné môžu byť antihistaminiká, vitamíny B a C a kromoglykáty. Nezabúdať na celkovú zmenu životného štýlu: vyhýbať sa stresu, obmedziť fajčenie.

MUDr. Jana Nemšovská, MHA, Dermatovenerologická klinika LF UK a UN Bratislava