Nemám alergiu, ale mám jej príznaky, môže to byť histamínová intolerancia
Histamín je tkanivový hormón, ktorý si organizmus sám syntetizuje a skladuje, je však prítomný aj v mnohých potravinách. Bol objavený Dalom a Loewim začiatkom 20. storočia, za čo v roku 1936 získali Nobelovu cenu za medicínu. Histamín patrí do skupiny biogénnych amínov, väčšinu z nich si organizmus vytvára sám, ale časť z nich prijímame potravou. Väčšina histamínových prejavov závisí od jeho pôsobenia na hladké svaly, ktoré majú na svojom povrchu veľa histamínových receptorov. Hladké svaly sa nachádzajú v rôznych orgánoch tela a pôsobením histamínu môže dôjsť k závažným reakciám:
- v čreve (vznikajú kŕče, hnačka),
- v maternici (kontrakcie môžu spôsobiť potrat),
- v srdci (zrýchlená činnosť srdca),
- v prieduškách (zvýšená tvorba hlienu, stiahnutie priedušiek, pískanie, tieseň na hrudi, kašeľ),
- nervové zakončenia (svrbenie),
- delenie buniek a ich rozmnožovanie (tvorba nových ciev a krviniek),
- v mozgu (funkcia hormónu bdelosti, zníženie chuti na jedlo).
Histamín vzniká pri mikrobiologickom rozklade potravín,a preto sa vyskytuje v potravinách živočíšneho pôvodu, okrem toho aj vo výrobkoch prechádzajúcich mikrobiologickým kvasením a fermentáciou. U väčšiny ľudí konzumácia potravín bohatých na histamín nevyvoláva žiadne zdravotné ťažkosti. Je to vďaka tomu, že majú dostatočne vysokú hladinu enzýmu diaminooxidázy. V nasledujúcich potravinách je zvýšený výskyt histamínu, eventuálne ide o potraviny, ktoré uvoľňujú histamín:
- Mäso a údeniny (salámy, šunka)
- Rybya morské plody (rybie konzervy, údené makrely, sardelové výrobky, tuniak)
- Syry a mliečne výrobky (plesnivé syry, mladšie ročníky goudy, mäkký syr camembert, brie, tvrdé syry)
- Chlieb a pečivo
- Ovocie a zelenina (kyslá kapusta, jahody, špenát, sója, paradajky, baklažán, ananás, banány, citrusy, kivi, orechy, strukoviny, papája)
- Rýchle občerstvenie a hotové jedlá
- Nápoje (červené víno, pivo, sekt, čierny čaj, káva)
- Droždie (kysnuté cesto, málo prepečené pečivo)
- Čokoláda
- Vaječný bielok
- Konzervačné látky a aditíva (farbivá, stabilizátory)
Diaminooxidáza (DAO) je enzým, ktorý sa vyskytuje najmä v tenkom čreve, pečeni, obličkách a bielych krvinkách. U zdravých jedincov sa histamín z potravy odbúrava kontinuálne a pomerne rýchlo. Jeho hlavnou úlohou je zabrániť histamínu z potraviny, aby sa vstrebal sliznicou do krvného obehu.
Histamínová intolerancia (HIT) je stav potravinovej intolerancie, ktorá vzniká pri nedostatku DAO. Zníženým odbúravaním histamínu trpia asi 2 – 3 % populácie, častejšie sú postihnuté ženy po 40. roku života. Jedinci trpiaci touto enzymatickou nedostatočnosťou musia obmedziť alebo úplne vylúčiť potraviny s vysokým obsahom histamínu.
Alkohol a/alebo lieky obsahujúce niektoré účinné látky, napríklad niektoré lieky proti kašľu alebo antibiotiká, môžu spôsobiť prechodnú formu HIT tým, že dočasne blokujú aktivitu enzýmu diaminooxidázy, ktorý je zodpovedný za odbúravanie histamínu v ľudskom tele. Táto dočasná blokáda má za následok aj príznaky takzvanej „opice“ po konzumácii alkoholu. Počas tehotenstva sa DAO vytvára v placente, u tehotných žien zaznamenávame až 500- až 1 000- násobné zvýšenie hodnôt DAO v krvi, v priebehu tehotenstva je meranie DAO nevhodné.
DAO je veľmi citlivý enzým, jeho činnosť môže inhibovať alkohol a jeho rozkladný produkt acetylaldehyd, niektoré lieky. Aktivitu môže znižovať aj káva, čaj a fajčenie.
Histamín sa nedá odstrániť ani varením, opekaním, pečením, ohrevom v mikrovlnnej rúre, alebo zmrazením.
Odporúčané potraviny u pacientov s HIT
- Obyčajné mlieko, smotana, čerstvý syr zrazený enzymaticky, nie zrením
- Múka
- Chlieb, rožky
- Ovsené vločky
- Ryža a ryžové výrobky
Neodporúčané potraviny
- Parmezán, camembert, rokfort a pod.
- Kyslé mlieka a jogurty (kefír, cmar ,acidofilné mlieko)
- Umelé farbivá, konzervačné látky
- Čerstvé droždie
- Kakao
- Džemy a lekváre
- Koreniny ako aníz, škorica, klinčeky, muškátový orech
- Margaríny
- Komerčne vyrábané zákusky, koláče
- Prášky na výrobu napr. pudingov a prášky na pečenie
Histamín je mediátor alebo tkanivový hormón, ktorý je zodpovedný za mnohé ochorenia akými sú: alergia (precitlivenosť sprostredkovaná špecifickými protilátkami IgE)
- kožné choroby (žihľavka – urtikária, niektoré formy angioedému, atopický ekzém – dermatitída,
- precitlivenosť na slnko – solárna dermatitída)
- choroby zažívacieho traktu (hnačky a kŕče neznámeho pôvodu, zvýšená priepustnosť
- steny čreva, syndrómom dráždivého čreva, morbus Chron, ulcerózna kolitída)
- únavový syndróm a fibromyalgia (neprimeraná nevysvetliteľná únava, bolesti svalov, šliach a zhybov spojené s únavou, depresiou, úzkosťou)
- reumatoidná artritída a iné tzv. systémové spojivové ochorenia (zápalový „reumatizmus“)
- psychiatrické diagnózy (úzkostný syndróm, depresia, schizofrénia)
- arytmia (rôzne formy porúch srdcového rytmu)
- patologická gravidita, potraty
U pacientov s HIT po požití stravy bohatej na histamín sa môžu vyskytnúť rôzne klinické príznaky ako:
- podráždenie kože, začervenanie , opuch viečok
- nádcha s opuchom sliznice a vodnatým výtokom
- poruchy dýchania , príznaky podobné ako pri astme,
- pocit na zvracanie, hnačka, nafukovanie, kŕče, bolesti brucha
- závraty, bolestí hlavy podobné ako pri migréne, zmeny tlaku krvi,
- búšenie srdca
- iné alergii podobné ťažkosti
- anafylaktický šok
- neprimeraná dlhodobá únava, úzkosť, depresia
Kedy sa odporúča vyšetriť hladinu DAO?
- intolerancia na potraviny bohaté na histamín
- podozrenie na zlyhanie činnosti DAO (opuchy očných viečok alebo nosovej sliznice),
- ťažkostí s dýchaním, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivá menštruácia, problémy s menštruačným cyklom, nafukovanie, bolesti brucha, kŕče, hnačky, pokles krvného tlaku, nevoľnosť, poruchy srdcového rytmu)
- monitoring anti-histamínovej diéty
- posúdenie rizika anfylaktickej reakcie
Na záver treba podotknúť, že alergia a chýbanie diaminooxidázy s prejavmi histamínovej intolerancie sa navzájom nevylučujú a môžu prebiehať súbežne.